Κυριακή, Ιουλίου 24

ΑΓΡΙΑ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Προεδρικό βέτο έκοψε τον «βήχα» για το 3%!!!

Posted by olympiada στο Ιουλίου 23, 2016

image.jpegΠροεδρικό βέτο έκοψε τον «βήχα» για το 3%!

Παρασκηνιακή παρέμβαση από τον Πρ. Παυλόπουλο για να παραμείνει το πλαφόν για την είσοδο στη Βουλή – Η Ηρώδου Αττικού φοβάται τις συνέπειες για την ασφάλεια στη Θράκη

Σκληρές οριοθετικές γραμμές σε ζητήματα συνταγματικής τάξης, που αγγίζουν όμως ευαίσθητα ζητήματα εθνικής κυριαρχίας, πολιτικής σταθερότητας και γενικότερου προσανατολισμού της χώρας, εγείρει πλέον η Προεδρία της Δημοκρατίας για πρώτη φορά μετά το «άτυπο βέτο» στα άναρχα σχέδια μονομερούς αποχώρησης από την ευρωζώνη, πέρυσι το καλοκαίρι.

Αριστα ενημερωμένες πηγές προσκείμενες στην Ηρώδου Αττικού σχολίαζαν χαρακτηριστικά ότι το «καλαμπούρι» για μείωση ή και κατάργηση του ορίου εισόδου στη Βουλή «ενταφιάστηκε» εν τη γενέσει του, έπειτα από κάθετη προεδρική παρέμβαση. Είναι μάλιστα απόλυτα ενδεικτικό ότι με την εξαίρεση του ΚΚΕ το ζήτημα δεν ετέθη τελικά ούτε και από κοινοβουλευτικούς σχηματισμούς που θα το έβλεπαν θετικά για λόγους πολιτικής επιβίωσης.

Η απλή αναλογική

Γεγονός είναι ότι η Προεδρία δεν είδε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό ούτε την πρωτοβουλία για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ιδιαίτερα στη χρονική συγκυρία που αυτή εκδηλώθηκε, αλλά δεν θα εξέφραζε ποτέ δημόσια άποψη για ζητήματα «αποτύπωσης» του κοινοβουλευτικού χάρτη μέσα από δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες. Αλλωστε, ο σημερινός Πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται για τους συσχετισμούς δυνάμεων στο Κοινοβούλιο στον βαθμό που δεν θίγουν άμεσα την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος, κυρίως όμως ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Γι’ αυτό και η παρέμβαση γύρω από το πλαφόν του 3% υπήρξε ιδιαίτερα έντονη προς τον πρωθυπουργό και τους κοινοβουλευτικούς εταίρους του, με τη διατύπωση σφοδρής αντίρρησης που δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Η συζήτηση, έστω και θεωρητική, για την κατάργηση του πλαφόν ήταν εξαρχής «κόκκινη γραμμή» για τον Προκόπη Παυλόπουλο, καθώς η Προεδρία φοβάται τη δημιουργία κοινοβουλευτικής κερκόπορτας, με τραγικές συνέπειες για την ασφάλεια της χώρας. Οι ανησυχίες αυτές, μάλιστα, για όσους διαβάζουν μέσα από τις γραμμές, θα καταγραφούν και στο σημερινό επετειακό μήνυμα του κυρίου Παυλόπουλου.

Στην καραμανλική σχολή σκέψης για τα εθνικά ζητήματα, η Θράκη αποτελεί τον κυριότερο πονοκέφαλο στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας, καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει αφετηρία ενός κόμματος «μειονοτικής διαμαρτυρίας», το οποίο στην πορεία θα καλείτο να ενσωματώσει αντιδραστικά στοιχεία και αντεθνικούς θύλακες, εξαπλώνοντας την εκλογική δύναμή του και έξω από τα όρια των ακριτικών περιφερειών. Μπορεί στο παρελθόν μια ανάλογη προσπάθεια με το διαβόητο «Ουράνιο Τόξο» να οδηγήθηκε σε ναυάγιο, όμως σήμερα υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επίδοξους μιμητές.

Oι επόμενες κινήσεις του Μαξίμου

Η σθεναρή αυτή αντίδραση της Προεδρίας στο ζήτημα του πλαφόν αντιμετωπίστηκε με κάποιο μούδιασμα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κατέστη σαφές ότι ο Πρόεδρος δεν θα παραμείνει απαθής ούτε θα συναινέσει σε σχέδια απότομων πολιτικών ελιγμών, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Η συνέχεια αναμένεται να δοθεί σύντομα, καθώς πιθανότατα αύριο ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει τα σχέδιά του για τη συνταγματική αναθεώρηση, που θα περιλαμβάνουν αλλαγή και στον τρόπο εκλογής Προέδρου. Είναι γνωστό ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν είναι ενθουσιώδης οπαδός της άμεσης εκλογής Προέδρου, ιδιαίτερα στον βαθμό που αυτή μπορεί να προκαλέσει ένα αποσταθεροποιητικό «δίπολο εξουσίας» στην πολιτική σκηνή. Και σε κάθε περίπτωση δεν θεωρεί ότι αυτό μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα εθνικής στρατηγικής στην κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα.

Βεβαίως, οι σχέσεις με την κυβέρνηση παραμένουν απολύτως αρμονικές, αλλά στο μέτρο που επιτρέπει η διασταλτική ερμηνεία των αρμοδιοτήτων του (μέτρο που γνωρίζει άριστα και ως έμπειρος συνταγματολόγος), ο Πρόεδρος δεν έχει πρόθεση να παραμείνει διακοσμητικός παρατηρητής απέναντι σε ζητήματα που μπορεί να επηρεάσουν την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Στις μέρες που ζούμε, άλλωστε, όπως επισημαίνουν με νόημα πηγές της Προεδρίας, η μοναδική πολιτική σταθερά για τη χώρα είναι η απρόσκοπτη θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας για τα επόμενα τριάμισι χρόνια…

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου